Apollo Vredestein – OEE stuurconcept voor de hele fabriek

Apollo Vredestein Enschede ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige banden onder de merknamen Apollo en Vredestein. Een vraagstelling van Apollo Vredestein was aan Q-Performance om te helpen met het real-time inzichtelijk maken van de OEE performance van diverse machines.

De OEE prestaties zijn met vele procenten verbeterd, bij sommige machines zelfs meer dan 10%-punten. De operator heeft een veel beter zicht gekregen op zijn eigen proces. En dat leidt tot meet eigenaarschap bij OEE.

“Hij heeft nu een veel betere afstemming met TD en procestechnologen, waardoor de prestaties verbeteren”.

De productie van autobanden kent vele stappen met een grote diversiteit aan machines mengers, extrusie, chemicaliën-dosering en persen. Voor deze processen zijn real-time OEE dashboards ontwikkeld samen met de medewerkers van de werkvloer. De OEE dashboards zijn machine specifiek ontwikkeld.

Typisch is dat de operators niet langer in OEE getallen denken, maar de real-time grafiekjes volgen en ingrijpen op het proces op het moment dat het nodig is. Geen OEE rapportage achteraf, maar direct handelen bij afwijkingen ten opzichte van het plan. De hele fabriek wordt nu voorzien van dit Q-Performance dashboard concept.